Overweegt u om een boot te kopen?

Overweegt u om een boot te kopen?

5 tips voor het kopen van een boot


Het vaarseizoen is weer begonnen en wat is er nu leuker dan ontspannen en genieten op het water samen met familie of vrienden?

Het kopen van een boot, nieuw of tweedehands, kost vaak nogal wat voorbereiding. Met deze tips willen we u graag helpen om een weloverwogen keuze te maken en te helpen bij deze voorbereiding. 

Tip 1: Belangrijke eerste vragen


Het beste is om de zoektocht te beginnen door te bedenken wat voor boot het beste bij u wensen past. Er zijn een aantal belangrijke vragen die u hierbij kunnen helpen:

Waar wil ik de boot voor gebruiken?
Wilt u kunnen overnachten op de boot, dan is een boot met een kajuit geschikt. Per kajuit zit er ook veel verschil in comfort en of de boot geschikt is voor een weekend of langere tochten. Voor kortere dagtochten kunt u ook kijken naar sloepen.

Waar wil ik gaan varen?
Hierbij kunt u denken aan het verschil tussen varen op de Friese wateren, het IJsselmeer of de Noordzee. Niet elke boot is geschikt voor binnenwateren of voor de open zee. Onder andere de diepgang en snelheid van de boot beïnvloeden dit. 

Wat is mijn budget?
Daarbij gaat het niet alleen om het aankoopbedrag, maar ook om de onderhoudskosten. Om zo lang mogelijk plezier te hebben is het belangrijk om ook regelmatig te kijken naar onderhoud. Daarnaast zijn er jaarlijkse kosten voor (winter)stalling en ligplaatsen. Ook kunt u nadenken over een verzekering. Een bootverzekering is niet verplicht, maar zeker een veilige optie voor bescherming tegen brand, storm, diefstal of inbraak. 

Tip 2: Nieuwe of tweedehands boot kopen?


Het kopen van een nieuwe of tweedehands boot is afhankelijk van uw budget en wensen. Het belangrijkste voordelen van een nieuwe boot is dat deze precies naar uw wens ‘custom’ kan worden afgewerkt, een lange garantie heeft, en een redelijk waardevast object is.

Het belangrijkste voordeel voor de keuze voor een tweedehands boot daarentegen is de prijs. Tweedehands boten zijn goedkoper in aanschaf en verzekering, maar zijn wel onderhoudsgevoeliger.

De afweging hangt af hoeveel waarde u hecht aan garantie, service, zekerheid en uiteraard uw budget. 

Tip 3: Oriƫnteren


Er zijn ontzettend veel verschillende modellen boten: Tenders, sloepen, jachten, kajuitboten, motorboten en zeilboten etc. Om te beginnen met oriënteren kunt u online veel informatie vinden en tijdschriften voor inspiratie. Ook kunt u een botenbeurs bezoeken, bijvoorbeeld de HISWA. Als u een beetje een idee heeft waar u naar op zoek bent, kunt u ook altijd contact opnemen voor advies en wat de mogelijkheden zijn. 

Tip 4: Praktische tips


Heb ik een vaarbewijs nodig?
In Nederland is een vaarbewijs verplicht wanneer de boot langer is dan 15 meter, of wanneer de motormoot sneller kan varen dan 20 kilometer per uur.

Kan de boot op een trailer?
Als u een boot aanschaft aan de andere kant van het land, is het handig om te weten of de boot per trailer vervoerd kan worden.

Is de boot gekeurd?
Sinds 1996 is het voor alle pleziervaartuigen met afmetingen tussen 2,5 en 24 meter romplengte een CE-keuring verplicht. De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan wettelijke eisen, onder andere op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. De CE-markering is te herkennen aan de letters C en E.

Tip 5: Proefvaart


Een uitgebreide proefvaart is de beste manier om erachter te kunnen komen of een bepaalde boot de juiste keuze is. Zo kunt u de boot op gebruiksgemak en voorzieningen testen. Een proefvaart is ideaal om de stabiliteit, het stuurgedrag en de vaareigenschappen van de boot uit te testen. Door meerdere proefvaarten te maken kunt u verschillende modellen boten goed vergelijken. Bent u geïnteresseerd in een proefvaart? Of wil u een van onze experts spreken over wat wij voor u kunnen betekenen? 

Neem hier contact met ons op